Comparteix-nos amb els teus

En les notícies breus del butlletí del dia 15 de juny, el seu principal titular començava dient:
Després de la visita de final d’obres, feta per l’alcaldessa Marta Madrenas i acabar les gestions necessàries, per disposar de tot el parament i estris de cuina, hem pogut inaugurar la nostra nova cuina i ho volem compartir amb tots vosaltres.
Es diu tan de pressa, tant, que distorsiona totalment la realitat. En sembla essencial fer aquest article sobre la inauguració, per retre homenatge a l’esforç de molts anys i de molta gent, que des de l’any 2015 amb il·lusió i molta perseverança, han aconseguit poder arribar al dia d’avui i amb els objectius complerts.

La cuina forma part de les instal·lacions d’un local, que s’aconsegueix de la rehabilitació d’un edifici, conegut com la casa del director. Aquesta construcció estava ubicada dintre del conjunt d’edificacions del Centre de la Gent Gran de Palau, propietat de “la Tesoreria General del Estado” i ara, gestionat per la Generalitat.
L’edifici constava de dos habitatges, un pel director i un segon per un altre funcionari. Només va servir com a tal, els primers anys. Tot seguit, van quedar tancats. Amb els anys, primer desatesos per la mateixa propietat, després ocupats i desmantellats, també grafiats per tots els artistes de l’esprai, i finalment la vegetació i el bosc varen ser els seus principals hostes.
La primera junta de l’associació es constitueix l’any 2012 i els seus punts de trobada i reunions, passant per tot l’imaginable. El bar, la casa d’un i l’altre, més endavant, un local cedit com a local social i durant molt més temps la sala de reunions del Centre de la Gent Gran, que de manera desinteressada els cedeixen, cada cop que es necessita. En definitiva una associació, que necessita consolidar el seu espai, en el barri.
L’any 2015 es fan els primers passos per veure de com es pot disposar d’aquestes instal·lacions abandonades i convertir-les amb un edifici municipal, dedicat a local social i posat en mans de l’associació de veïns. La iniciativa principal surt de les mans de la regidora de Barri, la M. Àngels Planas.

i per descomptat amb el suport i entusiasme de tota la junta. No us vull avorrir i descriure el seguit de gestions necessàries, primer amb el propietari “Tesoreria General”, que ha de “cedir” a la Generalitat i aquest a L’Ajuntament, per finalment a l’associació de veïns com usuaris. Després l’assignació de recursos i el disseny de l’obra.

Aquí en vull aturar, en el disseny. A l’hora de decidir com i que es podia fer, la Junta i va participar activament, estudiant els espais d’acord amb les funcions que es pretenien fer. És aquí i en aquests moment, quan en una de les sales es decideix que si t’he de fer una cuina, una aula de cuina.


Per descomptat, que l’idea bé germinada per l’activitat professional d’un dels membres de la Junta i que acaba engrescant a tothom, entre altres coses, perquè tot seguit, en fa un projecte de disseny engrescador. Estem l’any 2017 I se suposa que quan s’aprovin les obres, el local quedarà complet. Finalment, no és ben bé així.


El maig del 2018, es donen per acabades les obres de la primera fase del local social, i ja fa temps, que sabem que la cuina no es pot fer per falta de pressupost.
El local queda inaugurat el dia 21 de juny d’aquell any, tot i que l’associació no en pot disposar fins al gener següent, quedava per fer les escomeses d’aigua i llum. El local ha quedat acabat i està en perfecte ús per tota classe d’activitats i l’objectiu d’aconseguir completar l’aula de cuina, és comú, tant per part de l’associació com dels responsables municipals.
Aquest mateix any 2018, l’Associació de veïns de Mas Jardí, presenta un projecte a pressupostos participats de 20.000 €, dintre el marc de cooperació entre les dues associacions, i que serveixi per equipar la cuina i altres elements, com equips de so i audiovisuals. El projecte presentat té una gran acollida i és el més votat en el barri de Palau i el segon, en més vots de tota la ciutat.


Tot i que el projecte queda votat i aprovat, no ha sigut fins ara, el 2021, que l’Ajuntament no ha fet les obres i comprats els equipaments del conjunt de la cuina, amb un acord de rellevància que cal esmentar. La Junta directiva aporta i cedeix a l’ajuntament una equipació especial, que substituint el marbre tradicional de l’illa de cuinar per una instal·lació molt innovadora: La inducció invisible, amb la idea de donar la màxima prestació de qualitat al conjunt de l’obra.
La inducció invisible de manera resumida, consisteix a posar un material sobre l’illa de la cuina, que porta incorporat la cuina d’inducció, però que és invisible i fa compatible l’espai de foc, per altres usos.
He començat parlant del temps i que en molts moments s’ens han fet llargs, però la perseverança de tots aquests anys, de la junta i la regidora de Barri, ens han portat fins aquí.


L’espai de l’aula de cuina, ha quedat del tot acabat i estem convençuts haver aconseguit un espai, que juntament amb la resta de les instal·lacions del local, serviran de manera molt important a la gent del barri.

Sponsor

Altres articles interessants

Espai publicitari