Comparteix-nos amb els teus
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Una de les coses que preocupen més als veïns del barri, és la neteja del seu entorn. Molts tenen la certesa que els carrers no estan nets, i que l’ajuntament no hi dedica prou recursos. Ben segur que part de raó tenen, ja que si mirem l’entorn ens trobem amb contenidors trencats, no funcionen bé o estan en un estat deplorable, mobles abandonats que no han passat a recollir, burilles i papers a terra, males herbes que s’acumulen als vorals dels carrers i jardins públics poc cuidats i plens d’excrements.
Tot això fa que l’opinió dels vilatans sigui que tenim un entorn brut i poc cuidat i que els nostres polítics no dediquen prou esforços a mantenir neta la ciutat de Girona.
Un cop dit això, ara voldria donar la volta al problema i mirar-ho des del costat de l’administració. Una part molt important de les tasques i del pressupost de la regidoria d’Espais Públics es destina a la neteja viària, aquella que manté nets els carrers i les places, i a la recollida de residus que genera la ciutadania i comerços de la ciutat. Cada dia surten camions, escombriaires, hidronetejadores, jardiners, informadors, operaris de recollida de mobiliari, etc. En definitiva, un petit exèrcit que els 365 dies de l’any es dedica a tenir cura del nostre entorn ja sigui Nadal, fi d’any, carnaval, la caiguda de la fulla a la tardor, l’estiu amb la falta d’aigua, o qualsevol dia de festa. Es retiren tones de deixalles que es generen cada dia a Girona.
Per tant, on és el problema? Per què aquesta percepció del ciutadà vers la manca de neteja? Per buscar solucions, primer cal que cada un de nosaltres reflexioni si fa les coses bé, si col·labora perquè l’entorn sigui el desitjat. Ens hem de preguntar si som ciutadans prou cívics, que quan deixem una bossa d’escombraries ho fem dins el contenidor, si sortim a passejar el gos, recollim els excrements i els posem a la bossa, deixem els mobles vells a la via pública després d’avisar al servei de recollida, o no tirem papers a terra, etc. Cal que pensem amb les persones que viuen al nostre costat, que elles volen tant com nosaltres un barri net.

La neteja ha d’analitzar-se de manera general, hem de pensar que és impossible deixar un operari a cada carrer les 24 hores del dia. Aquest paper el pot assumir l’Associació de Veïns, la seva col·laboració amb els serveis municipals hauria de ser molt més estreta del que ha estat fins ara. L’administració no pot obviar que disposa d’una entitat que pot ajudar molt a millorar l’entorn i que sempre està disposada a ajudar.
El nostre petit esforç sumat al dels serveis públics ha de fer possible que tinguem un barri endreçat i que sigui agradable passejar pels seus carrers.

L’espai públic és patrimoni de tots i hem de conservar-lo. Només així els recursos destinats a mantenir-lo net podran utilitzar-se amb altres finalitats que beneficiaran a tots, més equipaments, zones verdes, serveis, etc. Siguem solidaris amb nosaltres mateixos, i també cal demanar als polítics que facin bé la seva feina, que posin els recursos necessaris perquè gaudim d’un barri net i que ens sentim orgullosos d’ajudar-los a mantenir.
La neteja és un gran senyal de civilització. No és més net qui més neteja, sinó el que menys embruta, deia una antiga frase.

Sponsor

Altres articles interessants

Espai publicitari