Comparteix-nos amb els teus

Carrer Estudi General de Girona i els seus voltants

Ja fa uns dies, uns veïns del carrer Estudi General de Girona, ens varen fer saber que volien celebrar, com cada any la seva festa del Halloween i de poder fer una castanyada. Volien tancar el carrer, i gaudir de la nit, amb permís i seguretat.

La festa començava a les sis de la tarda, fins a les deu de la nit. El carrer es va omplir de petits i no tant petis, donant voltes amb les seves disfresses de monstres. Uns i altres, i de casa en casa, també decorades per l’ocasió. Tampoc  no hi va faltar el castanyer amb la seva cuina de carbó, torrant les castanyes. Tot un èxit.


Mentre hi donaven tomb, amb un amic i observava tota aquella canalla disfressada de petit i terribles “monstres” va sorgir la conversa sobre el fet, que aquí s’havia importat una tradició provinent dels Estats Units i que el llarg dels anys ens ha arribat, primer via pel·lícules i posteriorment i sobretot, també per la via comercial. Nou esdeveniment, nous motius per incrementar el consum.

El dia u de novembre, el dia dels morts, que a més els gironins el tenim incorporat en el nostre “ADN” de les festes de Sant Narcís. El meu interlocutor, amb cabells blancs com jo, en comentava mira quines modes ens han arribat.
Fent memòria, dels nostres anys joves, quan les úniques pel·lícules de monstres, en blanc-i-negra era la seria la “Família Monster”. Aquí hi havia una tradició d’agafar una carbassa, buidar-la per dintre, fer-li uns forats reproduint una espècie de calavera, amb els seus ulls, nas i boca i un forat per la base per posar-hi una espelma. Un cop de nit, amb l’espelma encesa, dintre la carbassa i convenientment colcada damunt d’una paret o quelcom, es pretenia de fer por els vianants. Vull dir a tota la canalla.

De fet, és molt evident, que aquestes tradicions són molt antigues i m’ha semblat interessant de buscar-ne alguns orígens.:
En el món anglosaxó: El Hallaween.
A tots ens sembla que ve dels Estats Units, bé, en realitat, és una tradició irlandesa. El nom de “halloween” és una contracció lingüística de la frase ” All Hallow Eve” (vigília de tots sants). Es tractava d’una festa pagana, que se celebrava el 31 d’octubre, que té els seus orígens en un antic festival celta, de fa més de tres mil anys, conegut com a Samhain (Fi de l’estiu), en irlandès antic.
Aquí la carbassa i tota la tradició, molt mes afectada per la tradició cristiana posterior.

Per cert, que en totes aquestes dates no i faltant les tradicions sobre menjars tradicionals d’aquests dies:

A casa nostra: Panellets, castanyes i moniatos.
En el món anglosaxó i entre altres, les galetes “Soul cakes,” (Pastissos d’anima), entre molts d’altres.

Finalment, el meu company de caminades i jo, ens fem la pregunta de per què aquesta tradició se celebra el dia 31 d’octubre i perquè just l’endemà, el dia u de novembre se celebra la tradició del dia dels morts o de tots sants.

Buscant la contesta he trobat a internet la Revisa digital de divulgació històrica AB Origine, un magnífic article ” 31 d’octubre: molt a celebrar!”, que ens contesta a aquesta pregunta i moltes més. Us el recomano i us deixo l’enllaç .

Sponsor

Altres articles interessants

Espai publicitari