Estavar 1964. Manel Montoliu
Comparteix-nos amb els teus

Manel Montoliu Bargalló, membre col·laborador de l’Associació de veïns i veïnes de Palau-sacosta.

Aquell estiu del 64, aviat farà 60 anys de tot això, vaig estar uns dies inoblidables amb els meus pares a Llívia, a la Cerdanya. Estàvem a casa d’uns familiars a Cal Vilaldach,  al bell mig d’aquella fantàstica vila que ara ha esdevingut una destinació turística i que ja no és exactament com jo la vaig conèixer. En aquella època Llívia i les poblacions dels voltants vivien de l’agricultura i la ramaderia com era el cas dels meus familiars. Recordo haver anat amb gran felicitat a ajudar als estables de Cal Barrier. Sempre m’ha agradat el contacte amb els animals i probablement això va ser una de les causes que em van portar a  dedicar-me a la Biologia.

Estavar 1964. Manel Montoliu

Foto 1. Entrada actual de Cal Vilaldach, Llivia. És el darrer vestigi de la casa on vaig passar aquell estiu de 1964. Foto 2. La meva mare a la porta de la casa.

Estavar 1964. Manel Montoliu

Recordo les visites a la farmàcia més antiga d’Europa, a l’Església i a la xarcuteria Rolland  on feien i fan encara avui en dia uns embotits sensacionals.

També fèiem petites sortides als pobles del voltant, Estavar, Saillagouse i La Guingueta d’Ix, que aleshores en dèiem Bourg-Madame.

A Estavar anàvem a una petita i molt agradable botiga de subministres generals per a la casa que ara gràcies a Internet he pogut localitzar al camí de la Font del Sofre i allí vaig fer un descobriment que m’ha acompanyat des d’aquell moment tota la meva vida. Hi havia una mostra de la premsa francesa del dia i allí, a tot color, la portada d’una revista que veia per primera vegada, el Miroir du Tour.

3. Amb la meva mare a Estavar, estiu 1964, quan tot va començar. 4. Portada del Miroir du Tour 1964.

Els meus ulls es van fixar en les imatges, ara llegendàries, d’uns ciclistes i un titular “Le terrible match Anquetil-Poulidor” A casa meva no eren gens de capritxos, cosa que ara agraeixo, però aquell dia m’imagino que vaig demanar al meu pare que em comprés la revista i la meva mare em va ajudar amb el raonament que em podia servir per a millorar el meu francès que feia a l’escola. Aquella revista va ser, és, un dels meus tresors. La vaig llegir moltíssimes vegades i em sorprenc a mi mateix recordant encara ara d’alguns titulars dels articles que contenia.

Aquella ara vella revista va fer néixer en mi l’afició a seguir el Tour i tots els mesos de juliol segueixo per la televisió el desenvolupament de les etapes principals, en especial les de muntanya. La realització de la televisió francesa és realment excepcional i no obliden els aspectes culturals de la bella França tot indicant i descrivint els monuments i espais singulars que creua la carrera ciclista i que m’han servit moltes vegades per a planificar les vacances.

Noms com Tourmalet, Aubisque, Izoard, Galibier, Alpe d’Huez, Mont Ventoux, Ballon d’Alsace i d’altres formen part del meu imaginari. Els ciclistes són els herois d’un esport veritablement dur i a voltes, perillós. Noms llegendaris com Garrigou, Coppi, Bartali, Bahamontes, Julio Jiménez, Anquetil, Poulidor, Gimondi, Merckx, Ocaña, Hinault, Indurain, Pantani,  Froome i els actuals campions Pogacar i Vingegaard ens han alegrat l’estiu amb les seves gestes.

Estavar 1964. Manel Montoliu
5.Un duel històric Anquetil-Poulidor. Puy de Dôme Tour1964

En algunes ocasions he pogut gaudir en directe de l’espectacle incomparable del Tour de França. El 1965, a Barcelona, vaig veure la gran victòria de José Pérez Francés, escapat des de la collada de Toses. El 1997 vaig gaudir d’una estada inoblidable a Ordino on vaig tenir la sort de coincidir a l’hotel Coma amb dos equips, el Gan Mercier i el Mercatone1.  Havia estat previsor hi havia fet la reserva de l’hotel amb 7 mesos d’antelació i vaig poder veure en plena activitat els mecànics i auxiliars per a fer el manteniment de tot el material rodant i vam poder saludar al gran Marco Pantani que va guanyar el Tour el 1998. El 2009 una de les etapes del Tour va sortir de Girona per a finalitzar a Barcelona. Finalment, el 2014, vaig gaudir amb la meva esposa de l’etapa final a París als Camps Elisis. Un record inoblidable.

Foto amb en Marco Pantani guanyador del Tour de 1998,  i la meva filla a Ordino, Tour 1997

Estavar 1964. Manel Montoliu

 I aquesta afició va començar de la forma més insospitada a la Cerdanya, a Estavar, a les lleixes d’una botiga de queviures que ja no existeix, però que perdurarà per sempre en el meu record.

El 14 de juliol és la festa nacional de França en commemoració de la Presa de la Bastilla a la Revolució Francesa de 1789. Si hi ha una altra revolució a França, no serà al mes de juliol. Al mes de juliol hi ha el Tour.

Sponsor

Altres articles interessants

Espai publicitari