Per l’abril, llibres i roses mil, fa la dita. Torna la primavera, i amb ella la diada de Sant Jordi, un dels dies més especials de l’any, la nostra festa més estimada, dia dels enamorats, dels llibres, les roses i l’alegria al carrer.
Molts de nosaltres vivim aquesta data amb un sentiment especial. Quan ens llevem al matí, pensem “és avui “i en trepitjar el carrer se’ns escapa un somriure de felicitat en veure les parades de llibres i roses, des de primera hora del matí fins al capvespre, quan tots cansats, però feliços, tornem a casa amb aquella novel·la que feia temps que volíem llegir, o un títol que sabíem que ens regalarien, o una rosa embolcallada que ens han obsequiat.
La ciutat es transforma en un escenari gegant on els vianants, les flors i els llibres són els protagonistes. Des de les parades on els llibreters esperen en delit els lectors, fins als cubells plens de roses que desitgen un enamorat, un amic, un fill o senzillament un company, vingui a buscar-les per regalar a la persona que han pensat oferir-la. L’olor de la rosa, l’olor de la diada de Sant Jordi.
Ens podem preguntar quins són els llibres destacats d’enguany, qui serà l’autor més venut, on hi haurà̀ la signatura d’exemplars per part d’aquell autor que volem que ens signi el llibre que acabem de comprar… Però el que veritablement importa és que pensem en la lectura, que comprem un exemplar que potser la resta de l’any no tornarem a fer, que llegir ha de formar part del nostre dia a dia i pensar que la cultura ens fa lliures. Un llibre, una poesia, un text és la màxima expressió del que acaba esdevenint un acte de llibertat individual i si és en català molt millor. La venda de llibres és una part rellevant d’aquesta festa, i es considera una oportunitat per a difondre la literatura i la cultura catalana. Tenir cura de la nostra llengua, dels autors que la fan popular és molt important per seguir conservant el nostre fet diferencial com a poble.
I això em porta a recordar la meravellosa llegenda de la princesa, el drac i el cavaller Sant Jordi, una de les històries més boniques que es poden comptar als infants que l’escolten bocabadats amb carones d’entusiasme i plens de curiositat per veure com acaba.
Una llegenda que no es pot perdre, que hem d’anar explicant de generació́ en generació́ perquè manté la tradició viva, la que explica que el valent cavaller va matar al drac i de la seva sang va brollar un roser que el jove heroi va oferir a la princesa com a mostra de la seva estima, convertint així la rosa en un símbol d’amor i victòria. Un símbol de país, de llibertat, del que tots els catalans hem d’estar molt orgullosos.
No us quedeu a casa! Sortiu a gaudir d’aquest dia tan especial, d’aquesta festa catalana que acull fantasia, cultura, romanticisme i reivindicació.
Feliç diada de Sant Jordi!!!