Actes de commemoració del 50è aniversari de l’annexió del poble de Palau-sacosta a la Ciutat de Girona.

LA CREU DE PALAU-SACOSTA
Comparteix-nos amb els teus

Aquests dies amb motiu de preparar la nostra primera publicació de la NEWS de Palau-sacosta, ha coincidit en el temps, amb la inauguració de la plaça d’en Fidel de Palau i la Lola de can Vert, dos palauencs que varen dedicar la seva vida a treballar i el mateix temps ajudar a tothom que ho va necessita, en uns temps molt diferents els actuals.

Tot plegat, ens ha portat a parlar del poble de Palau-sacosta i refermar la voluntat de voler continuar sent i fen poble. Per fer-ho hem de mantenir les nostres tradicions i això s’ha aconsegueix amb insistència i activisme i reclamant els nostres representants municipals el  suport necessari i sobretot el manteniment dels compromisos que en altres moments ja s’han assolit.

La Creu de Palau, anys setanta del segle XX

El poble de Palau-sacosta, va quedar annexionat a la ciutat de Girona, el dia 30 de juny de l’any 1963, l’alcalde de Girona Pere Ordis, va signar, als  corresponents llibres d’Actes, la diligència d’incorporació dels antics municipis de Santa Eugènia de Ter,  Sant Daniel i Palau-sacosta al de Girona. Ho va fer en compliment del Decret 3363/1962, de 20 de desembre. En aquest decret el motiu era “por notorios motivos de necesidad…….etc”, sense consideració cap els veïns i les seves tradicions.

diligència
diligència d’annexió 1963_Actes Ajuntament Palau

El dia 10 de juny de l’any 2013, les Associacions de Veïns de la Vall de Sant Daniel, la Mancomunitat Santa Eugènia-Can Gibert, l’Associació de veïns  del Pla de Palau-Sant Pau, L’Agrupació Cultural i Recreativa de Palau-sacosta i l’Associació de veïns i veïnes de Palau-sacosta, varen presentar una Moció al Plenari de l’Ajuntament de Girona, que va ser aprovada per unanimitat de tots els Grups. LLEGIR LA MOCIO

Aquesta moció presentava tot un seguit de propostes, que continuen sent plenament vigent i reclamables avui, a les nostres institucions. El desplegament institucional que l’any 2013, es va fer, tant, des de la perspectiva política acceptant i aprovant la moció feta per les entitats veïnals, fins al conjunt d’actes, que acaben en les festes de Sant Narcís, amb el llibre “quatre pobles en un segle (1862-1963)” de Manel Mesquida, marquen un camí, que no hem de deixar de seguir i reivindicar per contínua com a poble. Com diu el mateix autor en una entrevista sobre el seu llibre: “Si no hi ha comunicació, no existeixes”

Aquest article i el recull fotogràfic dels actes commemoratius del 50è aniversari, en cap cas pretenen ser un record nostàlgic, tot el contrari. En la mesura dels temps passats, vol ser primer un reconeixement a l’esforç de les persones i les associacions veïnals, que demostren, un cop més, la força de la ciutadania. Si volem, podem. No ho podem deixar tot en mans dels altres, ja siguin institucions, empreses i fins i tot dels nostres veïns. Com en deia fa molts anys el meu pare, quan anàvem en bicicleta a fer un tomb fins a Sant Gregori: “pedala nano, si no, no hi arribarem mai”.

Acte del dia 30 de juny, fet en el saló de descans, del teatre municipal, presentant la programació d’actes. presidit per L’alcalde Carles Puigdemont,el representant de l’Associació de Veïns de la Vall de Sant Daniel, Jaume Alcalà, el president de l’associació de Veïns de Santa Eugènia, Ramón Macaya, el president de l’Associació de veïns i veïnes de Palau-sacosta, Romà Monreal i el secretari de l’Agrupació Cultural i Recreativa de Palau-sacosta, Joan Corney

50È aniersri annexió de Palau-sacosta

“Hem de protegir els trets identitris d’aquests tres pobles. Ens hem de posar a la pell dels veïns i de les veïnes que fa anys van veure com es perdia el seu terme municipal. És un moment per recordar la part històrica, per fer balanç, per valoritzar l´annexió i per reivindicar els símbols d´aquests pobles. Però sobretot és un moment per estar orgullosos i agraïts del que va representar el sacrifici d´aquesta annexió forçosa i per reconèixer i respectar les identitats de Sant Daniel, de Santa Eugènia de Ter i de Palau-sacosta”, paraules de Carles Puigdemont.

L’exposició feta en el claustre del convent de Sant Daniel, va ser itinerant, passant per Centre Cívic del Pla de Palau i al local social de l’ Associació, del carrer Jocs Olímpics de Barcelona, a Palau-sacosta.

T

Sponsor

Altres articles interessants

Espai publicitari