Risc d’incendis a Palau-sacosta, agost 2022

Barri de Palau-sacosta -foto Google Maps
Comparteix-nos amb els teus

Despeses o inversions

A Palau-sacosta, tenim moltes extensions de boscos (bosquets), retallats per carrers i camins. Tots ells a tocar dels habitatges. Els incendis d’aquest estiu i les notícies meteorològiques i de la premsa en general, estan generant una preocupació important a la gent del barri.
La foto, de portada, ens mostra moltes de les extensions de bosc que tenim el barri, moltes d’elles, queden dintre de les zones verdes municipals i per tant son responsabilitat municipal. D’altres són de propietat privada. En tot cas, és responsabilitat d’uns i d’altres, prendre les mesures per evitar el màxim el risc d’incendis.


Durant molts anys i fins i tot ara, es pot llegir que els boscos no estan ben cuidats perquè no són rendibles econòmicament. Només donant un vol per municipis com Fornells, Campllong, Caldes, Cassa, llagostera i d’altres, es poden observar alguns boscos, que s’han tallat (alguns arbres, especialment els pins) i netejat el sota bosc. Se’n diu: aprofitament forestal. És evident que la propietat en treu un rendiment i abaixa considerablement el risc d’incendis.
En qualsevol cas, hem arribat tard, primer aquest escrit que fem el mes d’agost, després, qualsevol iniciativa, pública i privada (qui dies passa, els anys empeny).

 La iniciativa ha de ser feta en concepte d’inversió. La propietat privada preserva el seu patrimoni i entreu un benefici, les entitats públiques preserven el patrimoni d’ara i de les properes generacions.
La nostra societat, cada cop més “urbanita”, té una tendència important a la idea de com s’han de preservar els nostres espais, fins i tot, les normes que ens regulen. Tot sovint hem sentit o llegit afirmacions com que els arbres no s’han de tallar, el sotabosc s’ha de deixar tal com creix, sense necessitat d’intervencions.

Les mateixes normatives són molt més concretes respecte a qui fa alguna infracció de la norma, a saber com ha de penalitzar un propietari que no neteja el bosc. Un exemple clar és la normativa de l’espai de 25 metres, que regeix en les urbanitzacions i que no regeix a les ciutats, quan el problema i el perill són molt semblants.

Apagar un foc és una despesa (cosa insòlita en el món de les administracions actuals: quan comença, ningú sap el que costarà).

Invertir és gestionar iniciatives a curt i llarg termini. La prevenció d’incendis és una INVERSIÓ, en tots els casos molt per sota de les despeses anuals de la nostra Generalitat, a les tasques d’apagar els focs.


Des de Palau-sacosta, a part d’aquest article d’opinió, hem fet servir la bústia d’avisos per concretar els punts que ens semblen més conflictius i esperem la contesta mes adient.

Bombers treballant en l’incendi d’un bosc

Sponsor

Altres articles interessants

Espai publicitari