Nou sistema de residus Palau-sacosta

Comparteix-nos amb els teus

Implantació del porta a porta amb cubells, a les zones amb habitatges unifamiliars i contenidors intel·ligents en el sector dels quatre-cents pisos de Jocs Olímpics.

El dilluns 8 de juliol, l’Ajuntament de Girona comença la implantació del sistema de residus porta a porta a Palau-sacosta. Això és conseqüència del Pla Integral de Residus de la Generalitat de Catalunya que obliga als municipis de més de 50.000 habitants a establir-lo en diferents barris de la ciutat, sobretot aquells on la densitat de població és més baixa o hi ha un  nombre més elevat de cases. Responsabilitza a l’usuari de separar en el seu habitatge els diferents tipus de residus i dipositar-los davant la porta de casa seva, seguint el calendari prèviament establer pels respectius serveis de neteja urbana. D’aquesta manera es milloren els nivells globals de reciclatge.

Aquest nou sistema comporta molts beneficis, però alhora també presenta molta incertesa en els vilatans davant el nou repte que han d’afrontar. Els whatsapps de veïns en aquests casos no ajuden, ja que davant els dubtes, preguntes i incerteses, el millor és anar a les xerrades informatives que ha organitzat l’ajuntament juntament amb l’empresa Espora, que és l’encarregada d’implementar el nou contracte a tota la ciutat.

La meva opinió és que abans de posar-nos pedres al fetge, el millor és esperar a veure com es desenvolupa, com serà el nostre dia a dia a partir d’ara i si hi ha qualsevol cosa que no funciona o pensem què podem millorar, només cal que ens adrecem a la nostra associació de veïns i ella farà el possible per portar les nostres queixes al departament corresponent.

Fins aquí he fet una exposició assenyada del que tot Palauenc haurà de fer a partir del 8 de juliol.

Tot Palauenc? Potser no, ho desenvolupem.

Palau-sacosta és un barri que té una extensió molt gran, realment una bona part d’ell, està format per cases que disposen de terreny suficient per poder emmagatzemar els diferents residus fins al dia que toca posar-los davant la porta, però també hi ha una zona de blocs de pisos on hi ha una densitat de població  molt alta en un espai reduït, cosa que dificulta enormement aquest tipus de recollida.

Davant aquest problema, el president de l’associació de veïns, la vicepresidenta segona, juntament amb la regidora del nostre barri, es varen reunir amb el regidor d’acció climàtica Sergi Cot per veure com es podria resoldre el problema, ja que era impossible que els veïns deixessin els cubells al carrer. Es varen trobar davant els pisos i varen fer una passejada ensenyant al regidor la poca viabilitat que comportava el nou sistema porta a porta en aquesta zona. S’ha de dir que la primera resposta del Sr. Cot va ser que aquests pisos formaven part del barri de Palau-sacosta, per tant, no hi havia alternativa, s’implementaria el que estava decidit si o sí. Amb aquesta resposta i durant la visita, es varen buscar diferents llocs davant de cada escala perquè els veïns poguessin deixar el corresponent cubell.
Malgrat aquesta solució, el president de l’associació de veïns, el Sr. Valentí Giralt no es va donar per vençut. Pocs dies després es va reunir amb l’alcalde de Girona, li va tornar a exposar el tema i la seva preocupació, fent-li palès que el nou sistema era inviable per aquesta part del nostre barri.
Gràcies a aquesta dedicació i insistència, ha aconseguit aturar el porta a porta a tota la zona d’aquests pisos. Quan a tot el barri comenci la implantació del nou sistema, aquí es continuarà com fins ara, es deixaran els contenidors vells durant un temps, que intentaran que sigui el més curt possible, i quan arribi el moment, es canviaran per uns nous contenidors intel·ligents, més petits que els que hi ha a hores d’ara que s’activaran amb una targeta personalitzada.

Cal remarcar que Palau-sacosta és el primer barri de la ciutat on s’ha acceptat aquesta nova proposta que ben segur s’anirà estenent a totes aquelles zones amb la mateixa problemàtica.

La perseverança, les bones maneres i tota la feinada que ha fet el Sr. Giralt no ens queda més que agrair-li, i això ens demostra que mai s’ha de tirar la tovallola i que darrere d’un èxit sempre hi ha moltes hores dedicació.

Sponsor

Altres articles interessants

Espai publicitari