ACAPS GIRONA
Comparteix-nos amb els teus

Associació Catalana d’amics del Poble Saharaui de Girona

CAMPAMENT DE REFUGIATS - DARSÌA
CAMPAMENT DE REFUGIATS SAHARAUIS

Aquests dies, vàrem rebre una nota de WhatsApp, dels nostres veïns i socis, la Montse i en Josep, per comentar que ja estaven preparant la “novena marxa de Palau” per fer el dia un de maig de l’any que ve.

Vaig recordar, que el mes d’abril d’aquest any, havíem publicat a la nostra “News” el cartell, que vàrem rebre de la vuitena marxa de Palau, organitzada per la ACAPS.

Ben segur que molts de nosaltres, per no dir tots, hem conegut i sentit a parlar d’aquesta iniciativa, per no dir dels amics i coneguts que han participat en l’acolliment d’aquests infants.

En tot cas, m’havien quedat moltes preguntes per contestar, com associació, que som. Com és, que des de fa vuit anys, s’organitzés aquest esdeveniment a Palau-sacosta i nosaltres, ni tan sols hi participaven per ajudar, com una més de les activitats de barri? Com és que estaven parlant de la vuitena marxa, és a dir una iniciativa de l’‘any 2014, com les acollides de nens a la nostra ciutat, ve dels anys noranta?, o per què la Ciutat de Girona està agermanada amb Farsìa, una “daira” de la wilaya d’ Smara, des de l’any 1997.

Revisant en més detall el cartell, si pot apreciar, tot un reguitzell d’entitats col·laboradores, tot plegat denota la importància d’aquesta entitat, que dedica els seus esforços a ajudar a altres persones, en aquest cas els més petits.

Com ens passa, massa sovint, la diversitat del nostre barri, acaba convertint les diferents activitats, en compartiments estancs, no comunicats, o molt poc compartits. Seguint, una de les idees bàsiques, de la nostra junta, es tractava de parlar amb la Montse Rodríguez i en Josep Pérez de Tudela, perquè ens expliquessin una mica, aquesta aventura humana.

Bon dia, Montse i Josep, que és i que fa la ACAPS a Girona.

ACAPS és L’Associació d’amics del Poble Saharaui i donem suport al poble saharaui antiga colònia d’Espanya que segons resolució internacional es podia independitzar tal com varen fer altres colònies europees.

Només sou a Girona o l’entitat està per tot l’estat.

La nostra, territorialment és a Girona, però com associacions està per tot el territori espanyol, europeu i internacional.

Em consta, que durant uns anys, tu Montse has estat la presidenta d’Acaps Girona. Penso que ens podries fer un recorregut d’aquests anys, i de la feina feta.

Com associació a Girona fa molts anys que estem constituïts i, per tant, hem passat moltes persones en els càrrecs. I sí, vaig ser presidenta un temps. Per nosaltres era molt important està present en tots els àmbits de Cooperació, ja que l’any 1997 l’Ajuntament de Girona va signar un acord d’agermanament amb la Daira de Farcia i  per tant, hem d’estar presents a la Coordinadora de ONG’S de comarques de Girona, al Consell de Cooperació de l’Ajuntament de Girona   i com cada any portar la mainada que entraven dins del  programa de “Vacaciones en Paz”, això volia dir fer tots els tràmits legals perquè  poguessin venir.

Entenc, que la principal activitat és aconseguir portar cada any tot un seguit de nens i nenes a Girona, per fer una estada en cases d’acollida.

Aquesta activitat potser la més coneguda, però col·laborem amb el poble saharaui amb tot el que ells ens demanen, ja sigui àmbit educatiu, sanitari, alimentari i polític.

Quins són els objectius de solidaritat que perseguiu, amb aquesta activitat?

Que vingui la mainada a passar un parell de mesos a l’estiu és molt important.  Ells viuen o millor dit malviuen en uns camps de refugiats situats al sud d’Algerià amb unes temperatures a l’estiu de 50 graus. Poder sortir vol dir: unes boques menys a alimentar, revisions mèdiques, contactes amb altres persones i molt rellevant sentir que no estan sols en la seva lluita. I sobretot ells són ambaixadors del seu poble

Em sembla, que la gent de l’antic Sàhara, que havia estat una colònia espanyola, ara viu en un camp de refugiats, al sud d’Algèria, que ens en pots explicar? Ho coneixes?

Exacta. El Sàhara Occidental era la “provincia” 53 d’Espanya i en el procés de descolonització d’Àfrica en la que països d’Europa varen traspassar els seus territoris a estats independents com per exemple França amb Algerià, Bèlgica amb el Congo, Portugal amb Angola, doncs, Espanya l’any 1976 varen marxar deixant que el Marroc i Mauritània entressin en territori sahrauí. Varen entrar en conflicte bèl·lic principalment amb el Marroc. Això va provocar que la gent es refugiessin en territori Algerià.

La primera vegada que hi vàrem anar, ens acompanyaven les nostres filles i per més que tu expliquin mai et caves de fer idea de la duresa del lloc i encara, que hi hem anat unes quantes vegades més i veus que ha millorat la situació domestica, no deixa de ser d’una gran duresa.

.

Farsìa, que és exactament i de què be que Girona i estigui agermanada?

Farsia és una Daira.  Els campaments tenen el nom de les ciutats del territori sahrauí ocupat així primer de tot, hi ha les wilayas, que són les províncies i dins les províncies i ha les daires, que són els pobles i a més dins de les daires, hi ha els barris. Farsia pertany a la wilaya de Smara. A l’associació vàrem veure que aquells moments i hi havia un suport molt important cap a la causa saharaui i arrel de l’avinguda de la mainada  vàrem creure oportú de proposar un agermanament de la ciutat de Girona amb Farsia, perquè la majoria de nens i nenes eren d’allà.

Amb el temps que hi porteu col·laborant, tant tu com en Josep, teniu alguna anècdota personal que volgué compartir?

 Anècdotes …dons sobre l’ús del rellotge…els hi agrada molt portar rellotge …En un viatge vaig voler anar a la wilaya de Bojador a visitar la mare d’un nen que es va quedar a Girona més temps, ja que l’havien operat de la vista i en varen assegurar que em portarien a Ausert  amb la meva família a mitja tarda, es va anar allargant el temps i fins a mitjanit no va arribar el land rover per portar-me, la veritat és que vaig entendre que circular pel desert cal fer-ho quan el sol no hi és i el cel està ple d’estrelles, una autèntica meravella, però la més important per nosaltres és la manera com agraeixen que els vagis als campaments. Ells saben que nosaltres venim de llocs on tenim unes comoditats que allà no tenen i que ens volen facilitar i busquen la manera per muntar una dutxa….fer menjars bonics…i els seus thes que mai acaben…….

Finalment, dues preguntes i una proposta.

Ens fas cinc cèntims de com neix la idea de la “Marxa de Palau” Com ho podem fer els veïns de Palau-sacosta, per col·laborar. Sigui per fer la marxa o ajudant a l’Organització

Que en algun moment, podem comptar amb vosaltres i la Junta de ACAPS,  per fer unes xerrades o conferències en el nostre local social, sobre aquesta activitat solidària. 

 Doncs segur que moltes coses, sempre falta gent per fer… Controls .. Sortides , arribades… Buscar més col·laboracions i sobretot participar en la marxa.

Compteu amb nosaltres per xerrades és el que nosaltres volem… Cal ser visibles i compartir i engrandir la nostra associació de solidaritat amb el poble saharaui.

Sponsor

Altres articles interessants

Espai publicitari