Per Joan Corney Vila
Els grans envelats i l’extensa relació d’actes de tota mena es van anar reduint. Només amb la ferma voluntat dels pabordes dels sants patrons de la població, Sant Miquel i Sant Antoni, i la col·laboració dels veïns es van mantenir les festes tradicionals amb la celebració dels oficis religiosos i les tradicionals ballades de sardanes, la benedicció dels animals i la subhasta dels peus de porc. Però la flama de l’esforç per mantenir la cohesió de la ciutadania, en un territori disseminat i dispers i amb moltes famílies nouvingudes a partir del desenvolupament residencial de la zona, mai no es va apagar del tot.
Any 1974 es comença a representar un Pessebre Vivent per iniciativa del rector de la Parròquia de Sant Miquel.
Va ser una primera fase molt senzilla. L’objectiu de compartir el tracte personal, l’esforç col·lectiu i la coneixença mútua s’assolia amb escreix amb aquesta activitat que anava creixent tant en participació com en espectacularitat. Va néixer la Comissió del Pessebre Vivent.
pessebre vivent de Palau-sacosta pessebre vivent de Palau-sacosta
Any 1980 uns veïns de Torre Rafela decidiren donar un impuls a la Festa Major i ampliar els actes habituals.
Va ser l’inici d’un renaixement important de l’activitat tradicional festiva i cultural que ultrapassava de llarg els límits de Palau-sacosta i s’obria cada vegada més a la ciutadania gironina en general.
Es va recuperar una Comissió de Festes. També creixia la Comissió del Pessebre Vivent que anava agafant més volada a partir de Nadal de 1983. Van ser uns anys de molt d’esforç que aconseguiren un lluïment extraordinari en tots els aspectes.
També en la implicació del veïnatge i en la participació ciutadana. Una altra iniciativa aconseguia representar una petita peça teatral a la Residència de Gent Gran. I una nova comissió organitzava diverses excursions i sortides populars periòdiques que tenien una molt bona acollida.Però un ventall tan ampli d’activitats necessitava un suport formal. La responsabilitat que es demanava a tots nivells a l’hora d’organitzar qualsevol activitat exigia estar garantida per quelcom més que un esforçat voluntarisme personal repartit en comissions diverses. Era necessària una cobertura formal que dotés de personalitat jurídica una organització que abastava tantes activitats i que es relacionava amb diverses institucions públiques i privades.
Any 1984 neix Agrupació Cultural i Recreativa de Palau-sacosta.
Culminà el 1986 amb l’aprovació dels Estatuts per part de la Generalitat de Catalunya.Aquest mateix any es demanà la inscripció de l’Agrupació en el Registre Municipal d’Entitats Ciutadanes. Potenciar la interrelació i el contacte de la ciutadania, el manteniment de les festes i tradicions de l’antic poble, dur a terme activitats culturals, artístiques i recreatives en un ambient de mútua col·laboració, aconseguir uns locals adients, atendre les necessitats dels joves, etc., eren alguns dels objectius de la nova associació.
Any 1989 la Festa Major de gran format va decaure.
Dissortadament, el lluïment en l’organització de la Festa Major de gran format va decaure i la de 1990 va ser la darrera que va organitzar aquella Comissió de Festes. Des de l’Agrupació Cultural, però, es van seguir mantenint els tradicionals oficis religiosos per Sant Miquel i Sant Antoni i les també tradicionals ballades de sardanes.
Nadal/Cap d’Any de 1991/92 tingué lloc la darrera representació del Pessebre Vivent.
La neteja del bosc de l’entorn de l’església que suposava una major dedicació de temps i materials es va afegir al cansament dels organitzadors que venien patint una greu mancança de reforços i de relleus.
Anys 1997-1999, un grup de joves reorganitzaren amb èxit novament una Festa Major de gran format.
En tot cas,un dèficit inesperat, que eixugaren amb la participació en les barraques de les Fires de Sant Narcís, va fer que deixessin aquesta lloable iniciativa el 1999. Novament és l’Agrupació Cultural i Recreativa de Palau-sacosta qui continua mantenint en format de mínims la celebració de la Festa Major i la Festa de Sant Antoni.
El 2002 s’hi afegeix una exposició de fotografies antigues agrupades per temes, totes relacionades amb l’antic municipi, la seva gent, les antigues masies, i les festes tradicionals.
L’any 2006, l’Agrupació Cultural també participa activament amb el Consell Parroquial en l’organització del Concert anual de Música Sacra a Palau-sacosta, que té lloc a l’Església de Sant Miquel.
I serà, precisament el 2006 quan es reinicia una petita ampliació dels actes de la Festa Major. Es fa una nova exposició ampliada a estris i eines del camp, i a poc a poc s’hi van afegint activitats infantils i esportives, havaneres, concursos de dibuix i de coques casolanes, xocolatades, sopars populars, balls de fi de festa, etc. També es segueixen mantenint elements tradicionals arrelats en l’entorn rural de l’antic Palau-sacosta, com són la benedicció dels animals i la subhasta de peus de porc, per la Festa de Sant Antoni.
Any 2012 es crea l’Associació de veïns i veïnes de Palau-sacosta.
Cap a la meitat de 2012, una recomanació de la llavors regidora de barri va fer plantejar a l’Agrupació Cultural la conveniència de crear una Associació de Veïns i Veïnes que aplegués tot el veïnatge resident dintre dels límits de l’antic municipi. La gran dispersió dels nuclis de població de Palau-sacosta i el creixement d’urbanitzacions residencials havia fet proliferar la creació de petites associacions de veïns molt localitzades per tractar i defensar temes molt particulars i concrets.

Des de l’Agrupació Cultural es va treballar en aquest sentit amb tots els nuclis i veïnats de Palau-sacosta i amb les associacions existents, i es van dur a terme reunions conjuntes a la Residència de Gent Gran. L’objectiu era cohesionar i vertebrar tot el conjunt del territori, des d’una perspectiva molt més general i inclusiva i, d’aquesta manera, guanyar capacitat d’interlocució amb les administracions, la local en primer terme, per aconseguir els objectius de millora necessaris a cada moment.
A finals d’aquest any 2012 s’aprovaren els Estatuts i es va constituir l’Associació de Veïns i Veïnes de Palau-sacosta, en una Assemblea Extraordinària al Centre Cívic Pla de Palau-Sant Pau, on s’ubicarà el domicili social de l’Associació fins a disposar d’un local adequat més proper.
Aquesta Associació de Veïns incorpora també l’objectiu de treballar pel manteniment i difusió de la realitat històrica i tradicional de Palau-sacosta, cosa que quedarà palesada el 2013 en l’exposició i els diversos actes commemoratius del 50è aniversari de l’annexió.
Any 2013. 50è aniversari de l’annexió de Palau-sacosta a Girona.
Ple municipal. lectura moció del 50 aniversari Cartell del 50 aniversari de l’annexió de Palau-sacosta, Santa Eugenia de Ter i Sant Daniel 50è commemoració annexió de Palau-sacosta a Girona
Junt amb l’Agrupació Cultural es va participar en la preparació i presentació al Plenari Municipal d’una moció conjunta de les Associacions de Veïns dels tres antics municipis annexionats efectivament al de Girona el 30 de juny de 1963. De comú acord van designar un membre de l’Agrupació Cultural i Recreativa de Palau-sacosta per presentar-la i defensar-la davant del Ple del dia 10 de juny de 2013. Per unanimitat de tots els grups municipals van ser aprovades les propostes relacionades amb el coneixement i la difusió de les realitats històriques dels tres antics municipis, les tradicions, els aspectes culturals i sociològics i les realitats geogràfiques. També la dotació de locals socials públics propers i la potenciació de la interlocució amb les Associacions de Veïns.
Any 2018. Nou local social
Per acabar, només afegir que el 21 de juny de 2018 es va inaugurar una primera fase del local social, ubicat en unes edificacions annexes a la Residència Assistida de Gent Gran Creu de Palau, que gestionarà l’Associació de Veïns i Veïnes de Palau-sacosta. L’Agrupació Cultural, que des de la seva creació havia vingut reclamant un local social, havia precisat i fixat la demanda en aquest espai concret des del 2008, i d’una manera molt més insistent i reiterativa el 2010 i el 2011, amb escrits i reunions amb responsables de l’Ajuntament de Girona i de la Generalitat (SSTT d’Acció Social i Ciutadania primer, i SSTT de Benestar Social després).
L’Agrupació Cultural i Recreativa de Palau-sacosta, que en algun moment havia fet tasques substitutòries pròpies d’una associació veïnal, continua organitzant actes de caire cultural i de difusió d’elements geogràfics i històrics de l’antic municipi, i fa costat i col·labora amb l’Associació de Veïns en tot allò que és possible.