Una de les coses que agraden més als Gironins, és l’exposició de flors que es fa cada any als carrers de la ciutat quan arriba el mes de maig. Però poca gent sap els seus inicis i com una petita mostra floral s’ha convertit en un esdeveniment internacional que posa a Girona al centre dels tours turístics més importants del nostre país.
Fem una mica d’història
L’embrió de l’actual Girona Temps de Flors el trobem a l’inici dels anys trenta del segle passat. L’Ateneu, una institució cultural molt minoritària, però molt activa en aquells moments a la ciutat, va organitzar durant dos anys una exposició de roses en els seus locals.
L’exhibició va passar molt desapercebuda, perquè el nivell cultural de la ciutat era molt limitat i poca gent sabia de l’existència d’aquesta institució.
Varen haver de passar vint anys perquè Girona tornés a organitzar una altra exposició, aquesta vegada de la mà de la Secció Femenina que va idear una mostra floral al Saló de Descans del Teatre Municipal.
La primera edició
La primera edició del Temps de Flors va durar un cap de setmana i es tractava d’un concurs de rams de flors i plantes. La mostra va tenir un gran èxit, i es va programar una segona exposició pel cap de dos anys.
A partir d’aquí es va anar canviant d’indret, cada vegada més gran per poder assumir la quantitat de Gironins que la volien veure, primer es va fer a la sala de Pergamins de la Biblioteca Pública i més tard al Claustre de Sant Pere de Galligants.
Any rere any, l’exposició s’anava fent gran augmentant el seu prestigi i la seva difusió. El 1977 en desaparèixer la Secció Femenina va estar en perill la seva continuïtat, però a Girona l’esdeveniment havia arrelat i eren molts els vilatans que volien evitar que desaparegués.
Es va demanar ajuda a la diputació i a l’ajuntament i el 1979 quan l’alcalde Nadal pren possessió del càrrec, dóna una empenta extraordinària a la mostra. A començament dels anys vuitanta, per culpa d’unes importants obres de remodelació a l’edifici de Sant Pere de Galligants, es va haver de traslladar l’exposició a Sant Domènec, amb la mateixa acceptació i concurrència ciutadana.
Anys més tard, quan Sant Domènec es va convertir en seu universitària, i per tant es va haver de buscar un altre indret, la mostra ja havia agafat una dimensió considerable i els seus responsables van emprendre un projecte molt més ambiciós, es passava de focalitzar tota l’exposició en un sol edifici a estendre-la per tota la ciutat, especialment centrada en el Passeig Arqueològic, fent palès que tot el barri vell es transforma en una Ciutat-Museu que s’engalana un cop l’any amb flors i plantes per donar la benvinguda a la primavera.
Que la mostra s’ha convertit en un fenomen internacional, no té discussió, només s’han de veure la quantitat d’autocars que aparquen plens de turistes que vénen a gaudir de la ciutat, de les flors, i de l’arquitectura gironina. Aquest anar i venir de gent es va interrompre d’una manera traumàtica l’any passat, quan l’esclat de la pandèmia i el confinament va obligar a suspendre la mostra floral.
L’edició del 2021
Per sort aquest any del 8 al 16 de maig Girona recupera Temps de Flors amb una edició adaptada a les restriccions per la Covid-19. Per primera vegada es farà tota íntegrament a l’aire lliure en 83 espais exteriors i 90 muntatges florals repartits en nou barris de la Ciutat amb un aforament màxim de 10.000 persones. L’ajuntament ha dissenyat quatre itineraris diferents amb quatre entrades i sortides amb control d’accés per evitar aglomeracions.
Enguany potser no gaudirem com altres anys de tots els meravellosos indrets on s’acostuma a fer la mostra, però podrem sortir al carrer, passejar i fruir de les precioses composicions florals que ens regala Girona Temps de Flors.