La Festa de Sant Antoni Abat

CARTELL-FESTA SANT ANTONI
Comparteix-nos amb els teus
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

A Palau-sacosta fa molts anys que celebrem la nostra festa de Sant Antoni, copatró del nostre barri; enguany ho farem el diumenge 23 de gener.

El programa d’actes no ha variat gaire, es mantenen moltes de les tradicions d’abans, i això fa que la festa sigui molt autèntica. Aquest any s’ha introduït alguna novetat que val la pena que hi aneu per veure-la.

Tothom que vulgui pot portar les seves mascotes per a la benedicció dels animals.

PROGRAMA D’ACTES:

10 h Ofici Solemne a l’Església Parroquial de Sant Miquel, en honor de Sant Antoni. Els cants seran acompanyats per la Coral Sant Miquel.

10.30 h Concentració dels animals al carrer Església de Sant Miquel.

10. 40 h Desfilada i benedicció dels animals.

11.00 a 13.30 h Audició de sardanes a la plaça de l’Església amb la Cobla la Bisbal Jove i exhibició ballada de la Colla Sardanista del GEIEG.

A la mitja part, farem la tradicional subhasta dels peus de porc i el sorteig de 2 fantàstiques paneres.

La Colla Sardanista Aires Gironins del GEIEG, ens acompanya, per primer cop, a la nostra festa de Sant Antoni.

Cobla la Bisbal Jove

Audició i ballada de sardanes:

  1. Sardana  “Girona Aimada”, de Vicenç Bou
  2. Sardana “El Petit Biel” de Jordi Molina
  3. Sardana “Aires Gironins” d’Antoni López MITJA PART
  4. Sardana “Setanta Febrers” d’Enric Ortí
  5. Sardana “Els Tres Castells “de F. Mas Ros
  6. Sardana “El Ros de Palau” de Francesc Mas Ros

La Colla sardanista del GE I EG balla la sardana de  lluïment “aires Gironins” i la sardana de punts lliures “Els tres Castells”·

PIC I REPICÓ d’aquestes sardanes, per a tothom

D’on ve aquesta festa?

La Festa de Sant Antoni, o Festa de Sant Antoni del Porquet, o de les Barbes BlanquesSantantonada, o els Tres Tombs, és la festa més celebrada a tot els territoris de parla catalana realitzant-se al voltant del 17 de gener, essent una celebració important en els països d’influència cristiana. Es tracta de la festa per excel·lència de l’hivern, preludi del carnaval, formant part del patrimoni cultural o etnològic.

Com a tradicional protector dels animals útils per a les feines del camp, se celebren en honor seu gran nombre de festes populars relacionades amb ells, per tal d’obtenir la fertilitat dels animals i dels aliments, i la seva purificació. En el passat va ser una festa clau en moltes poblacions, essent la festa major d’hivern o festa major petita.

Actualment, el seu arrelament és un fet, tot i que la desaparició dels animals de treball podia fer pensar en l’extinció de la festa. Als països de parla catalana, la devoció popular al sant es remunta al segle xii, per la influència dels pelegrinatges a l’abadia de Sant Antoni propera a Viena del Delfinat.

A molts indrets de Catalunya se celebren els tradicionals Tres Tombs, com a patró dels gremis de traginers: el sant beneeix les cavalleries i presideix les cavalcades, també anomenades Passades o Beneïdes.

Els nostres patrocinadors

Sponsor

Altres articles interessants

Espai publicitari